NRF24L01+

Trådlös kommunikation mellan två Arduinos. Instruktioner kod samt allmän info från den fantastiska websidan arduino-info.wikispaces.com

 

mål 1: att fjärrstyra två servon med en joystick mha NRF24-moduler.

mål 2: att komma på en lösning till strömförsörjning.

teori: Arduino1 läser av en joysticks x-position och y-postition. Dessa värden skickas med NRF24-modulen (transmitter) genom radiovågor till en annan NRF24-modul (receiver) som sitter på Arduino2. Två servon styrs på basen av de skickade värdena.

koppling: Jag gjorde en egen shield för att kunna lättare koppla tillNRF24-modulerna till Arduinon.

mottagaren + 2 servon

sändare samt serial monitor för både sändare och mottagare

Strömförsörjning till sändaren

Jag valde att försöka använda en 18650 litium ackumulator till strömförsörjningen. Eftersom den är tagen ur en gammal laptop så saknas krets som säkrar både laddning och urladdning.

Jag beställde från ebay en usb-modul som inte bara laddar min cell korrekt men också säkrar den från over-discharge samt underspänning. Om jag drar mer än 2A ström så klipper modulen av strömmen. Samma händer om cellens spänning faller under 3,5V (tror jag, har inte testat ännu).

Mina spänningsbehov är 3,3V för NRF24:an samt 5V för arduino. Eftersom min cell ger 4,1V fulladdad och faller ner till 3,5V så behöver jag en step-up spänningsomvandlare (booster) samt en spänningsregulator. Dessa syns på bilden. Även om cellens spänning faller vartefter den urladdas så håller booster spänningen kring 5V.

 

dav

 

Jag testade 3,3V spänningsregulatorn med ett oscilloskop och noterade att den behöver nog sina kondensatorer. På bilden är medelspänningen ok men Vpp (peak to peak voltage) ligger på 1,4V. Jag är rädd att förstöra modulen så in med 10uF och 44nF kondensatorer

Utan kondensatorer

Med 10uF kondensatorn

Med 10uF och 44nF kondensatorer

Närbild

Från det andra exemplet från arduino-info.wikispaces.com sidan

Med max-funktionen inställd på strömmätaren. Sändaren tar som mest 75mA men i övrigt stort sett 60mA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s